Zwerfvuil en sluikstorten

We moeten eerlijk zijn, Oosterzele is best een propere gemeente. Maar ook wij blijven niet gespaard van rondslingerend vuil in de berm, vooral onbebouwde delen van een straat zijn geliefkoosde plekjes voor het achterlaten van blikjes, peuken, zakjes enz..

Wat is zwerfvuil?

Zwerfvuil is klein afval dat we vaak nonchalant en zonder er bij stil te staan op straat weggooien. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, blikjes, plastic flesjes, tickets, papieren zakjes, kranten, tijdschriften,... noem maar op.

Ook hondenpoep is zwerfvuil. Het politiereglement bevat de bepaling dat iedereen die een hond begeleidt in het bezit moet zijn van voldoende zakjes om de hondenpoep onmiddellijk op te ruimen.

Meer informatie vind je hier.

Gelukkig is er ook positief nieuws te melden. Sinds een jaar hebben een aantal straten een peter en meter die regelmatig een wandeling maken en ondertussen zwerfvuil ruimen. Deze mensen doen dit in stilte, maar misschien zijn die witte vuilzakken langs de kant je al opgevallen.

 Heb je zin om ze te helpen, dan mag je ons dat altijd laten weten.

Want vuil dat gaat zwerven, doet de buurt bederven!

Wat is een sluikstort dan?

Sluikstorten is het werk van burgers die bewust afval dumpen omdat ze niet willen betalen voor de ophaling en de verwerking ervan. Ze laten liever de hele maatschappij mee opdraaien voor hun ontoelaatbaar gedrag.

Het gaat zowel om achtergelaten autobanden, grasmaaisel in de bermen, bouwafval, maar ook een plastic zakje met restafval in of naast een openbare vuilnisbak is sluikstorten.

Wie op sluikstorten betrapt wordt, riskeert hoge boetes!

Een sluikstort kan je melden aan de gemeentelijke diensten of aan de politie.

 

Contactgegevens

dienst Milieu- en duurzaamheidsbeleid
Dorp 1
9860 Oosterzele

Ronny Meerpoel - milieuambtenaar
tel. 09 363 99 35
email ronny.meerpoel@oosterzele.be

Hilde Van Hecke - duurzaamheidsambtenaar
tel. 09 363 99 36
email hilde.vanhecke@oosterzele.be

574