Het biobakje

Het biobakje is een geventileerd afvalemmertje (27 x 22 x 20 cm) met bijbehorend 100% biologisch afbreekbaar en composteerbaar zakje. Het is de ideale oplossing om het composteerbare keukenafval in te zamelen op een gemakkelijke en hygiënische manier. In het biobakje droogt het afval uit zodat je geen last meer hebt van schimmelvorming of hinderlijke geurtjes.Wat zijn nu de voordelen van zo een biobakje?

  • Het keukenafval kan tijdelijk ingezameld worden in het biobakje. Eens het zakje vol is, kan het zo in de GFT-container, op de composthoop of in het compostvat.

  • Het biobakje is zeer gebruiksvriendelijke en neemt weinig plaats in.

  • Door de goede ventilatie gaat het vocht in het keukenafval verdampen, het afval droogt uit en schimmel krijgt zo geen kans meer.

  • Het gewicht en het volume van het afval vermindert binnen de 4 dagen met 18 % en binnen de 7 dagen zelfs met 28 %. Hierdoor is uw GFT-container minder snel vol. Bovendien blijft de container droog en gaat niet stinken.

  • De zakjes worden tijdens de compostering binnen de 10 à 45 dagen afgebroken.

Hoe gebruik ik zo een biobakje?

Alles wat bij het GFT-afval thuishoort, mag ook in het biobakje. Vis- of vleesresten gooi je niet in de GFT-container en dus ook niet in het biobakje. Het is evenwel van groot belang dat enkel de bijhorende zakjes gebruikt worden omdat deze waterdamp doorlatend en 100 % composteerbaar zijn. Het uiteindelijke resultaat is dat het organisch materiaal terugkeert naar de natuur onder de vorm van waardevolle compost.

Waar kan ik zo een biobakje kopen?

Je kan een startpakket aankopen in het gemeentehuis, Dorp 1 aan de onthaalbalie. Zo een startpakket bestaat uit een biobakje met 5 rollen biozakjes en kost 12 euro. De zakjes zijn nadien nog apart te verkrijgen aan 2 euro per rolletje (1 rolletje = 25 zakjes).

Contactgegevens

dienst Milieu- en duurzaamheidsbeleid
Dorp 1
9860 Oosterzele
tel. 09 363 99 34
email omgeving@oosterzele.be

Ronny Meerpoel - milieuambtenaar

Hilde Van Hecke - duurzaamheidsambtenaar

682