Regelgeving centrale verwarmingstoestellen

Verwarm jij je huis met een centraal verwarmingstoestel? Pas dan deze drie gouden regels toe:

1. Veilig opstarten: keuring voor eerste gebruik

Laat je nieuwe of gewijzigde verwarmingstoestel vóór het eerste gebruik keuren door een erkend technicus. Hij gaat na of het voldoet aan alle veiligheids- en kwaliteitseisen en of het goed geplaatst is. Nadien krijg je een keuringsrapport, dat je bij het toestel bewaart.

2. Veilig verwarmen: periodiek onderhoud

Laat je stookolieketel jaarlijks en je gasketel tweejaarlijks onderhouden door een erkend technicus. Hij controleert of er risico is op CO-vergiftiging en reinigt en stelt de ketel af zodat deze zuinig werkt. In ruil hiervoor ontvang je een reinigings- en verbrandingsattest, waarvan je de twee laatste bij je ketel bewaart.

3. Zuinig verwarmen: verwarmingsaudit

Als je je huis verwarmt met een verwarmingstoestel dat ouder is dan vijf jaar en met een vermogen vanaf 20 tot en met 100 kW (de meeste gewone centrale verwarmingstoestellen), dan moet je elke vijf jaar een verwarmingsaudit laten uitvoeren. De erkende technicus berekent het rendement van de hele verwarmingsinstallatie en stelt energiebesparende maatregelen voor. De resultaten worden opgenomen in een verwarmingsauditrapport, dat je bij het toestel bewaart.

Waarom?

De keuring voor eerste gebruik, het onderhoud en de audit zijn wettelijke verplichtingen, en je hebt er zelf ook voordeel bij: je verwarmt je huis op een veilige, zuinige én milieuvriendelijke manier.

Op www.veiligverwarmen.be kan je verschillende instrumenten terugvinden, zoals een verwarmingswegwijzer

Contactgegevens

dienst Milieu- en duurzaamheidsbeleid
Dorp 1
9860 Oosterzele

Ronny Meerpoel - milieuambtenaar
tel. 09 363 99 35
email ronny.meerpoel@oosterzele.be

Hilde Van Hecke - duurzaamheidsambtenaar
tel. 09 363 99 36
email hilde.vanhecke@oosterzele.be

808