GROS-avond ten voordele van 11.11.11

Backup Butembo

Volgens Save the Children is Congo de slechtste plek om moeder te zijn en bovendien is Oost-Congo, volgens Human Rights Watch, de gevaarlijkste plek ter wereld voor een vrouw. In België worden we zelf om de oren geslagen met een zogenaamd 'onveiligheidsgevoel'. Maar hoe voelt het om als vrouw te leven op de gevaarlijkste plek ter wereld?


Elien Spillebeen, een Vlaamse jonge twintiger, probeert dit gevoel te begrijpen en besluit op haar eentje naar Butembo, een door rebellengroepen omsingelde stad in Noord-Kivu, te trekken. Als Westerse vrouw en met een kleine camera vast gemonteerd op de schouder, leeft ze tussen de vrouwen van Oost-Congo. Elien ondervindt met stijgende verbazing hoeveel moed het vergt om dagelijks met de dreiging om te gaan. Ze ziet hoe deze vrouwen hun situatie niet lijdzaam aanvaarden, maar elke dag opnieuw de moed hebben om tegen hun lot in te gaan.VRT-icoon en Afrika-expert Walter Zinzen groeide tijdens zijn jarenlange journalistieke carrière uit tot een geducht televisiejournalist die scherp, maar wel steeds correct interviewde. 35 jaar werkte Walter Zinzen voor de openbare omroep. Afwisselend was hij verslaggever, vooral over Afrika en het Congo onder Mobutu, presentator en eindredacteur van het Journaal, Terzake en Panorama.

Walter Zinzen is een vat vol kennis en staat garant voor een glashelder betoog. Als een gepassioneerd verteller weet hij zijn publiek telkenmale aan zijn lippen te kluisteren.

Welkom in GC De Kluize, Sportstraat 3 op vrijdag 18 november om 19.30 uur. De toegang is gratis.Contactgegevens

dienst Milieu- en duurzaamheidsbeleid
Dorp 1
9860 Oosterzele

Ronny Meerpoel - milieuambtenaar
tel. 09 363 99 35
email ronny.meerpoel@oosterzele.be

Hilde Van Hecke - duurzaamheidsambtenaar
tel. 09 363 99 36
email hilde.vanhecke@oosterzele.be

686